flinker

Leren fietsen wordt kinderspel met de Flinker kinderfiets

Marcelvangalendesign heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het ontwikkelen van een ‘circulair economische’ kinderfiets met als thema: Leren fietsen.

Om deze kinderfiets circulair economisch te maken hebben we gekeken naar materiaalgebruik, mogelijkheid tot hergebruik en een nieuw business model.

Zo hebben we bij het ontwerp en engineering van de kinderfiets rekening gehouden met dat bijna alle onderdelen van de kinderfiets weer helemaal te recyclen zijn. Ook hebben we gekozen voor duurzame materialen. Zo is het frame ontwikkeld uit geborsteld RVS; bij beschadiging eenvoudig weer te ‘upcyclen’. Zo is het materiaal van het fietszadel geproduceerd uit restmateriaal leer en de handvaten bestaan uit kurk. Bij eventuele beschadigingen van dergelijke onderdelen zijn deze eenvoudig te vervangen en het restproduct is goed te recyclen.

Bij het in de markt zetten van de kinderfiets gaan we gebruik maken van een ander business model. Het zogenaamde PAAS model (Product as a Service). Bij een PAAS model gaat het niet meer om bezit maar om gebruik van een product gedurende een bepaalde periode.

Hierbij kan de consument, in de periode dat een kind leert fietsen, de kinderfiets middels een slim leasemodel tegen een heel aantrekkelijk bedrag huren. Zodra het kind kan fietsen kan de consument de kinderfiets weer inleveren en eventueel een nieuw vervolg model leasen. Uiteraard bestaat er ook een optie tot koop.

Bij inleveren van de kinderfiets wordt deze weer helemaal geupcycled en weer opnieuw aangeboden. Zo is het circulair economisch model helemaal rond.

De engineering van de kinderfiets is zo uitgedacht dat het uit een minimumaantal onderdelen is opgebouwd zodat deze eenvoudig te remonteren is.

Verder heeft het fietsje een (digitaal) materialen paspoort zodat men altijd exact weet uit welke materialen de kinderfiets bestaat. Wat uiteindelijk belangrijk is bij het recyclen van de onderdelen zodra deze aan hun ‘end of lifecycle’ zijn.

flinker_01 flinker_02 flinker_03 flinker_04 flinker_05 flinker_06 flinker_07

Tags: , , , , , ,