Microplastics_marcelvangalendesign_00

Microplastics, wie draait er voor op?

Marcelvangalendesign heeft recentelijk subsidie gekregen voor ons onderzoek naar een oplossing voor microplastics die vrijkomen via onze wasmachines.

300-biljoen synthetische vezels (microplastics) belanden ieder jaar in het oppervlaktewater in Nederland door het wassen van synthetische kleding in onze wasmachines. Deze microplastics belanden in ons ecosysteem en uiteindelijk weer op ons bord. Er zijn bijvoorbeeld microplastics gevonden in ons vlees, vis en zelfs in honing en zeezout. Eet smakelijk! (Zie onze banner hieronder)

Om een eerste stap te maken voor het wereldwijde probleem van de microplastics richten wij ons op de plasticvervuiling via de wasmachine. Voor ons onderzoek kijken we naar de volledige keten: van textiel (de kleding zelf), wasmachine en riool tot aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zo zijn we in overleg met verschillende instanties, waaronder Universiteit Groningen en Waterschap De Dommel, om mee samen te werken en de kennis over dit probleem uit te breiden voor een innovatieve oplossing.

Een mogelijke oplossing die we aan het onderzoeken zijn is een filter in of aan de wasmachine die de microplastics opvangt, waardoor deze niet meer worden weggespoeld. Een soort roetfilter voor wasmachines.

Dit wereldwijd en omvangrijk probleem kunnen we natuurlijk niet in ons eentje oplossen. We zijn nog steeds op zoek naar experts voor het onderzoek en om een oplossing te vinden. Heb jij hier de juiste kennis voor en voel jij je geroepen om samen met ons de wereld te innoveren en te ontdoen van microplastics? Doe met ons mee! Stuur een mail naar eric@mvgdesign of bel naar +31(0)411 671957.

Lees meer

Al eerder werd de plasticsoep bekend, een gebied in het noorden van de Grote Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. Naar schatting een gebied van 34 keer de grootte van Nederland. Maar eigenlijk is de plasticvervuiling vele malen groter, doordat er ook op andere manieren microplastics in de oceanen en het oppervlaktewater komen. Een minder zichtbaar probleem, maar daardoor niet minder groot! Een aantal andere vervuilers zijn shampoo, scrubs, douchegel, tandpasta etc. maar dus ook onze wasmachines.

Uit experimenten blijkt namelijk dat de wasmachine een bron van enorme plasticvervuiling is. Bij één enkele wasbeurt van een enkel synthetisch kledingstuk kunnen tot 1900 microplastic vezels worden ‘geproduceerd’. Via de afvoersystemen komen deze onzichtbare microplastics in het oppervlaktewater en uiteindelijk in de oceanen terecht, omdat ze te klein zijn om gedetecteerd te worden. De conclusie van de studie is niet mals: met een groeiende populatie van mensen en het toenemende gebruik van synthetische kleding wordt de vervuiling van ecosystemen door microplastics een steeds groter probleem, zeker doordat afbraak van synthetische materialen meerdere decennia in beslag neemt.

De microplastics die we uiteindelijk allemaal zelf binnenkrijgen kunnen zo klein worden dat ze opgenomen kunnen worden in ons maag-darm-kanaal, waarna ze in lymfe-, hart- en vaatstelsels terecht kunnen komen. Er is nog niet veel bekend over de gevolgen van microplastics met betrekking tot onze gezondheid, maar de additieven die gebruikt worden in kunststoffen kunnen hormoonverstorende, neurotoxische of andere nadelige effecten veroorzaken. Het is dus noodzaak om snel met meerdere innovatieve oplossingen te komen.

Microplastics marcelvangalendesignMicroplastics marcelvangalendesign Microplastics marcelvangalendesign

Tags: , , , , , , ,