whiteboxsquare

Privacy en beveiliging in de zorg met Whitebox

In opdracht van Whitebox Systems heeft Marcelvangalendesign het ontwerp en de engineering van de Whitebox behuizing uitgevoerd en tot een gerealiseerd product gebracht.

De Whitebox is een klein kastje en staat fysiek in de praktijk van de huisarts. De Whitebox is een innovatief middel waarmee een huisarts één-op-één toegang tot een medisch patiëntendossier kan geven aan een andere zorgverlener. Deze zorgverlener kan rechtstreeks gegevens ophalen, zonder dat dit via een centrale component loopt. Zo kan een huisarts heel gericht bijvoorbeeld een apotheker toegang geven tot een medisch patiëntendossier, of een specialist, en niemand anders. De huisarts weet en ziet precies wat hij deelt. In de toekomst kan de patiënt ook zelf zijn medisch patiëntendossier inzien – op een veilige manier en uiteraard alleen als de patiënt dat zelf wil. Kortom, een ontwikkeling die past binnen onze visie en zorgt voor innovatie in de zorg.

Het belangrijkste doel bij het ontwerpen van de Whitebox behuizing is dat de kenmerken van het systeem, de transparantie en betrouwbaarheid, weerspiegelt worden in het ontwerp. Het systeem heeft niks te verbergen en zo ook de behuizing niet.

Om deze kenmerken te benadrukken hebben we tijdens het ontwerp, engineering en prototyping de juiste balans onderzocht tussen betrouwbaarheid, transparantie, gebruikersgemak, betaalbaarheid en duurzaamheid.

hka-pilot.nl

Lees meer

Omdat de Whitebox is opgebouwd met bestaande open-source componenten, die aan verandering onderhevig zijn, moet het ontwerp van de behuizing ook eenvoudig aan te passen passen. In de engineeringsfase is dit gerealiseerd door de Whitebox op te bouwen uit verschillende lagen.

De lagen van het modulaire ontwerp zijn van gepoedercoat aluminium afgewisseld met semi-transparant PMMA. De bevestigingspunten zijn letterlijk zichtbaar gemaakt in het ontwerp om de transparantie en betrouwbaarheid te benadrukken. De Whitebox kan zo eenvoudig met een inbussleutel opgemaakt worden en door enkele lagen van de behuizing te vervangen, kan het ontwerp snel en eenvoudig aangepast worden aan nieuwere of andere componenten, zonder de gehele behuizing te veranderen. Dit maakt de Whitebox betaalbaar en duurzaam.

De Whitebox is een alternatief voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De plannen voor een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier dateren uit 2008 en toch komt het niet van de grond. Ook Landelijke Schakelpunt (LSP) lijkt niet de juiste oplossing. De grootste redenen zijn de problemen met de regelwetgeving betreft de privacy van de patient.

Het Whitebox systeem is ontworpen volgens het ‘privacy by design’ principe. Dit betekent dat er alleen gedeeld wordt wat nodig is met alleen die mensen die nodig zijn. Dus: alleen één-op-één communicatie met andere zorgaanbieders die iets met de patiënt van de huisarts te maken hebben. De Whitebox maakt innovatie in de zorg weer mogelijk!

Dit maakt het uitwisselen van patiëntgegevens betrouwbaarder en veiliger. De huisarts heeft, samen met de patiënt, de volledige regie over alles wat vertrouwelijk is. Zo kunnen patiënten hun gevoeligste zaken met hun zorgverlener delen in het vertrouwen dat hun privacy gewaarborgd is.

De belangrijkste voordelen van de Whitebox zijn:

  • de controle ligt bij de zorgverlener zelf, in samenspraak met de patiënt, en niet bij een beheerder van het systeem;
  • de gegevens lopen niet onversleuteld via een externe server, maar direct van arts naar arts;
  • de Whitebox is decentraal: standaard vind de koppeling strikt regionaal plaats;
  • pushautorisatie: er kunnen alleen gegevens opgevraagd worden wanneer de huisarts een zorgverlener autoriseert;
  • de standaard die in de Whitebox gebruikt wordt is gebouwd voor flexibiliteit;
  • er wordt gebouwd aan toegang van de patiënt tot zijn eigen gegevens.

Whitebox marcelvangalendesignwhitebox schetsen marcelvangalendesign

Uit de media:

NOS
Volkskrant
Medisch contact
Radio 1

Tags: , , , , , , , ,