Flinker: leren fietsen wordt kinderspel

Engineering Product ontwikkeling

MarcelvangalenDesign heeft gewerkt aan het ontwikkelen van een 'circulair economische' kinderfiets met als thema: 'Leren fietsen wordt kinderspel'. Om deze kinderfiets circulair economisch te maken hebben we gekeken naar materiaalgebruik (waaronder gerecycled plastic), mogelijkheid tot hergebruik en een nieuw business model. Naast het circulaire aspect hebben we gekeken naar de manier waarop kinderen leren fietsen. Door het zwaartepunt op een slimme manier te verleggen, is gebleken dat kinderen (die nog nooit gefietst hebben) het fietsen veel sneller onder de knie hebben.

Recycling & Duurzaamheid

Bij het ontwerp, engineering en protoyping van de kinderfiets is rekening gehouden met recycling & duurzaamheid wat blijkt uit de keuze voor voor duurzame materialen als geborsteld RVS, gerecycled plastic, restmateriaal leer en kurk. Bij eventuele beschadigingen van dergelijke onderdelen zijn deze eenvoudig te vervangen en het restproduct is goed te recyclen. Onderdelen zoals bijvoorbeeld de velgen en spatborden zijn 3D geprint van gerecycled plastic.

Het fietsje wordt als een 'Product as a Service' in de markt aangeboden. Je levert het product weer in als je kind kan fietsen! Bij het inleveren van de kinderfiets wordt deze geupcycled en opnieuw aangeboden.

Upcycling

De engineering van de kinderfiets is zo uitgedacht dat het uit zo weinig mogelijk onderdelen is opgebouwd zodat deze eenvoudig te remonteren is. Het fietsje heeft een (digitaal) materialenpaspoort zodat men exact weet uit welke materialen de kinderfiets bestaat.

Maar genoeg
over ons

Wat is jouw verhaal? Heb jij een idee voor een maatschappelijk verantwoord project? Zoek je manieren om je product te verduurzamen? Of een passende branding voor je off- en online uitingen? Laat het ons weten. We denken graag mee.