MarcelvangalenDesign vs Microplastics

Concept Onderzoek Prototyping Uitwerking

De vervuiling van microplastics door het wassen van synthetische kleding is een groter probleem dan we denken. Het probleem van de Plastic Soep was al bij ons bekend, maar dat ieder huishouden wekelijks vele miljoenen microvezels uitstoot via de riolering is erg verontrustend.

Welke bijdrage kunnen wij als ontwerpbureau leveren om dit steeds groter wordende probleem te minimaliseren of op zijn minst terug te dringen?

Wij hebben onderzoek verricht naar de gehele vezelketen. Wij zijn, in overleg met onder andere Universiteit Groningen en Waterschap de Dommel, gestart met het ontwikkelen van een wasmachinefilter, die de microplastics opvangt en zo voorkomt dat deze in het rioolwater terecht komen.

Door het ontwikkelen van diverse testopstellingen hebben we praktisch kunnen vaststellen hoe en met wat voor soort techniek we het beste de vezels kunnen filteren, zonder dat het filter te snel verstopt raakt met andere vervuiling (zoals zand, haren en zeepresten). Op dit moment zijn we bezig met het verder ontwikkelen van het filter zodat we een werkend prototype kunnen maken.

To be continued...

Meer lezen:

Why Microfibres are the new Microbeads
Plasticsoep is 16 keer groter dan gedacht