nummer 02  |  Maart 2018 Open in browser
MVG Mailing
Plastics in het water via de wasmachine


De 'Plastic Soep' is een groot probleem. Het wassen van synthethische kleding draagt hier enorm aan bij. Ieder huishouden stoot bij het wassen wekelijks vele miljoenen microvezels uit via de riolering, die uiteindelijk via het oppervlaktewater in de voedselketen terecht komen. In samenwerking met onder andere Plastic Soup Foundation, A-filter, Universiteit Groningen en Waterschap de Dommel, heeft MarcelvangalenDesign hier een innovatieve oplossing voor bedacht: een microvezelfilter voor je wasmachine.
Microplastics
Microplastics


In 2016 zijn we gestart met het onderzoeken welke bijdrage wij kunnen leveren aan het oplossen van het Plastic Soep probleem. Op dit moment zijn we ver gevorderd met de ontwikkeling van een wasmachinefilter die microplastics opvangt en voorkomt dat deze in het rioolwater terecht komen.
Concept rendering: het filter op de wasmachine
Concept rendering: het filter op de wasmachine


Per wasbeurt van 5kg kleding komen er 600.000 tot 18.000.000 kledingvezels in het afvalwater terecht. (Environmental Pollution, mei 2017). Vooral nylon en fleece zijn echte boosdoeners. De vezels zijn zo klein dat rioolzuiveringsinstallaties niet alle vezels uit het water kunnen filteren, waardoor ze uiteindelijk in de voedselketen terecht komen.
In de praktijk: vóór en na het wassen
In de praktijk: vóór en na het wassen


Inmiddels hebben we met diverse testopstellingen praktisch kunnen vaststellen hoe en met welke techniek we het beste de vezels kunnen filteren, zonder dat het filter te snel verstopt raakt met andere vervuiling, zoals zand, haren en zeepresten. Op dit moment zijn we de eerste prototypes aan het ontwikkelen.

Het slimme filter staat in verbinding met een bijbehorende app. Op deze manier weet de gebruiker precies wanneer het filter vervangen moet worden. Tevens onderzoeken we de extra voordelen voor de gebruiker, zoals een mogelijke verlaging van de waterschapsbelasting voor consumenten die gebruik maken van het filter.
Schetsen wasmachinefilter
Schetsen wasmachinefilter


Meer informatie? Of wil je een bijdrage leveren aan dit innovatieve project? Neem dan contact op met eric@mvgdesign.nl

Verder lezen:
RVO: Ontwikkeling microplastic filter wasmachine
Microplastics via wasmachine op ons bord
Synthetische kledingvezels: Desastreus voor mens en oceaan
Plastic Soup Mermaids
Plastic fibers found in tap water around the world
Tweets volg ons
tweet
Industry is leaking huge amounts of microplastics, Swedish study shows - @PlasticsEurope: zero plastics to the ocean, right?
tweet
@SeariousBusiness
tweet
Some countries have banned the use of plastic microbeads in cosmetics – but fibres shed by synthetic textiles during washing are a far bigger source of ocean microplastics http://newscientist.com/green-clothes
tweet
@newscientist
Koffie?
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem gerust contact op, of kom langs voor een kop koffie!

Vragen? Tips?

Benieuwd waar we jou mee kunnen helpen? Bel gerust: +31(0)411 671957. Mailen mag natuurlijk ook.

Aanmelden

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je hem maandelijks ontvangen?
Klik hier om je aan te melden.

Afmelden

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat we je als relatie van MarcelvangalenDesign willen informeren. Wil je de updates niet meer ontvangen? Onderaan deze nieuwsbrief kun je je afmelden.


footer
footer

Disclaimer

Copyright MarcelvangalenDesign 2018. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of enige andere manier zonder voorafgaande toestemming van MarcelvangalenDesign.